Det finns en god framtid för den köpta bolagsanalysen

Den köpta bolagsanalysen – eller uppdragsanalysen – har blivit allt vanligare på aktiemarknaden. På ett frukostmöte med IR-akademin på Aspekta den 24 maj diskuterades och belystes den köpta bolagsanalysen utifrån hur trovärdig den är. Panelen bestod av Anders Elgemyr, vd för Jarl Securities, Agneta Jönsson, chefredaktör för tidningen Aktiespararen, samt den fristående börsanalytikern och krönikören Anders Haskel. Mikael Sjöblom, Aspekta, modererade samtalet.

Även om det finns en del kritik mot uppdragsanalysen och behov av att stärka regler kring denna, är uppdragsanalysen efterfrågad av marknaden. Såväl förespråkare som kritiker verkar vara överens om att det är viktigt att behålla och utveckla en hög transparens och ökad tydlighet samt att sträva mot att utveckla tydliga regler. Vår bedömning är därför att det finns en god framtid för den köpta bolagsanalysen.

Aspektas råd till dig som funderar på att använda köpta analyser:

  • Jämför noga de företag som erbjuder uppdragsanalys – de mest kända är Jarl Securities (Aktiespararnas Analysguiden), Erik Penser, Redeye och Remium.
  • Pris och effekt är viktiga och grundläggande parametrar.
  • Titta på vilka målgrupper som respektive analysfirma har; Aktiespararna har till exempel ett brett nätverk mot privata investerare.
  • Var noga med att det ska vara enkelt att hitta vem som är avsändare samt information om att det är en betald analys.

Få tillgång till en längre sammanfattning

Fyll i formuläret nedan för tillgång till ett sammanfattande referat från frukostmötet.

[goal id=”803″]