En ny omvärld skapar nya lösningar

Spridningen av coronaviruset ställer oss inför utmaningar vi aldrig tidigare upplevt. Vi slits mellan en oro för de äldre samt en oro för ekonomin och resten av samhället. Effekterna av coronapandemin medför utmaningar för många företag. Stängda gränser leder till försenade eller uteblivna leveranser, minskad efterfrågan och avbrutna produktioner. Innan påskhelgen nådde vi all time high i Skåne sett till antalet varsel på en vecka. Trots det ansträngda läget finns det ljuspunkter.

  • Branschöverskridande samarbeten.  
    Busschaufförer hyrs ut för att köra sjuktransport, varslad personal får snabbutbildning för att kunna hjälpa till inom vården och hotell delar personal med butikskedjor. När Clarion Hotel Malmö Live varslade 100 personer inleddes ett samarbete med Lidl som samtidigt hade ett stort behov av personal. Hotellet har även inlett ett samarbete med vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad, samt Region Skåne som behöver lokalvårdare till sjukhusen. 
  • Företag ställer om och växlar upp.
    Coronapandemin har gjort att fler måste tänka nytt och ändra sitt affärserbjudande. Ikea tillverkar skyddsutrustning, Coop och Ica erbjuder särskilda hemleveranstider till äldre personer i riskgruppen. När tillgången på handsprit sinade ställde Absolut Vodka om sin produktion och började tillverka handsprit. De har fått sällskap av hästtransportföretaget Trikem och kemiföretaget Perstorp som startar storskalig produktion av desinfektionsmedel för svensk sjukvård. 
  • Stöd åt allvarligt drabbade sektorer.
    Initiativ, stora som små, har inletts för att stötta de sektorer som drabbats allvarligt av effekterna av coronapandemin. American Express erbjuder krögare hela sitt annonsutrymme gratis. ”Your local hero” gör det möjligt att köpa digitala presentkort från lokala caféer och restauranger. Kraftringen har stödköpt 2 000 luncher från lokala krögare som skänks till personal på Skånes universitetssjukhus. Findus Sverige AB förstärker sitt samarbete med stadsmissionerna i Malmö, Göteborg och Stockholm och ökar mängden skänkt mat till verksamheterna. 

På kort tid har vi alla varit tvungna att ställa om och tänka annorlunda i vårt privatliv såväl som i våra yrkesroller. Jag blir glad och hoppfull av att se den samverkan, lösningsförmåga och flexibilitet som samhället och näringslivet visar upp. Det vi ser är förhoppningsvis bara början på ännu fler nya samarbeten och lösningar för att skapa nya typer av affärer i en snabbt förändrad omvärld.

Linda Molin
VD Aspekta

Aspekta hjälper kunder med omvärldsbevakning och att navigera bland beslut som ska fattas och information som ska förmedlas i coronatider. Vi stärker vid behov upp kommunikationsavdelningar, formulerar internkommunikation, utformar nya policydokument samt är rådgivare och stöd vid möte med media. Behöver du hjälp? Hör av dig! Vi är ett mejl eller telefonsamtal bort.