Lillebror tar över – reflektioner från Folkemødet

Lillebror tar över – reflektioner från Folkemødet

22 juni 2023 | Public Affairs

Folkemødet på Bornholm startade 2011 med inspiration från Almedalsveckan. Danske politikern Bertel Haarder besökte Visby och Öresundshuset 2010 liksom Bornholms borgmästare – resten är historia. Och med förra veckans Folkemøde har lillebror definitivt blivit störst: Danskarnas demokratifest bjöd på fler än 2 800 arrangemang och slog besöksrekord med 114 100 deltagare.

Trots besöksrekord var den svenska närvaron försumbar. Det tycker vi är synd. Fler verksamheter med säte eller affärer i Öresundsregionen borde nyttja tillfället att knyta kontakter och lära sig mer om dansk politik. Aspekta var med och kunde konstatera att Folkemødet var folkligt med människor från alla samhällsskikt och åldrar. Givetvis vimlade det av politiker, journalister, spinndoktorer, lobbyister och representanter från näringslivet.

Teman för årets Folkemøde var sjukvården, försvar och säkerhet samt den gröna omställningen. Allinge bjöd på stor variation av verksamheter, politiska budskap och debatter, till exempel Dansk Sygeplejeråd som kämpar för bättre villkor för sjuksköterskor.

Danmarks försvarsallianser och europeisk politik diskuterades av de tre tidigare statsministrarna, Helle Thorning-Schmidt, Anders Fogh Rasmussen och Lars Løkke Rasmussen, där EU:s mångåriga politik gentemot Turkiet också granskades. Nato och kriget i Ukraina berördes även av den amerikanska ambassadören i Danmark, Alan Leventhal under ett samtal om globalt ledarskap i kristid. Han påpekade betydelsen av den danska/europeiska alliansen med USA och att Finlands och på sikt Sveriges medlemskap i Nato är glädjande ur ett amerikanskt perspektiv.

På plats fanns också föreningen Atomkraft Ja Tak. En ovan syn för oss svenskar, då Danmark historiskt har kritiserat Sverige för att använda kärnkraft. Diskussionen har blossat upp under energikrisen, då även danskar letar efter nya och fossilfria energikällor. Det är främst yngre som driver den frågan, och som en ung kille berättade, så kommer tiden att visa att ungdomen är grön och för kärnkraft.

De evenemang som lockade flest människor var de stora politiska debatterna och partiledarnas tal – här var statsminister Mette Fredriksens tal i synnerhet ett toppevenemang med många åhörare. Kritiker kommer mena att hennes tal var kort och saknade nyheter och politiska initiativ, men det råder ingen tvekan om att hon är en utmärkt talare som har en tyngd och framtoning som går hem.

Vi ser ett stort värde för svenskar som vill bredda sitt nätverk att delta i framtida Folkemøder, då denna arena inte bara erbjuder möjligheten att bli klokare på dansk politik och näringsliv, utan även stärker de svensk-danska politiska och kommersiella banden i Öresundsregionen. Sist men inte minst är det uppfriskande med de danska debatterna där deltagarna faktiskt tycker olika, i stället för att alla är överens som så ofta i svenska Almedalsdebatter. Vår rekommendation är att du redan nu skriver in den 13 – 15 juni 2024 i kalendern! Och vill du veta mer om Folkemødet så tveka inte att höra av dig till oss på Aspekta.

Vill du veta mer? Kontakta någon av oss:

Thomas Pålsson

Thomas Pålsson

Konsult & partner

Karoline Matilde Bruun

Karoline Matilde Bruun

Konsult