Revansch för Agenda 2030 i ljuset av CSRD?

Revansch för Agenda 2030 i ljuset av CSRD?

6 november 2024 | Hållbarhets­kommunikation

Med införandet av EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är det inte förvånande att det redan nu sker en förflyttning av hållbarhetsrapporteringen mot de nya kraven. Samtidigt ser vi att FN:s Agenda 2030 med sina hållbarhetsmål för en alltmer dyster tillvaro. Är det inte dags att dessa mål får bli någonting mer än dekor?

För sjunde året i rad har vi på Aspekta kartlagt de 150 största börsbolagens hållbarhetsredovisningar. Något vi tittar på i undersökningen är bolagens sätt att kommunicera kring de globala målen och FN:s Agenda 2030. Visserligen lyfter många bolag fram de välkända ikonerna på ett antal olika mål i sina redovisningar (84%), men de får sällan ta plats i det strategiska hållbarhetsarbetet, än mindre på delmålsnivå (20%). Dock börjar vi se tendenser på att målen får en mer central del av hållbarhetsstrategin, framför allt när rapporteringen förflyttar sig mot de nya lagkraven inom CSRD.

CSRD får bolag att revidera sitt hållbarhetsarbete

Med nya krav från CSRD behöver många bolag nu djupdyka i sitt hållbarhetsarbete och i år ser vi tydliga tecken på att CSRD är på ingång. Förra årets kartläggning visade att 31 procent av bolagen nämnde CSRD. I år har den siffran rusat till hela 87 procent! Och även om regelverket inte träder i kraft förrän nästa år har 42 procent av bolagen redan kommunicerat sin dubbla väsentlighetsanalys (DMA), som ska ligga till grund för en uppdaterad hållbarhetsstrategi. Det är här vi nu ser att Agenda 2030-målen kopplas tydligare samman med hållbarhetsstrategin i ljuset av en genomförd DMA.  

De väsentliga frågorna blir kompassen

En DMA är egentligen ganska smart. Det handlar om att syna företaget ur två perspektiv: dels den påverkan som ett företags verksamhet har på sin omvärld, dels vilken påverkan omvärlden har på ett företags möjlighet att bedriva sin verksamhet vidare. Det kan vara ett krävande arbete att se över sin hållbarhetsstrategi baserat på de insikter som analysen ger. Men det är också ett gyllene tillfälle att etablera en strategi för hållbarhetsarbetet med nära koppling till era faktiska påverkansområden så att hållbarhet blir en integrerad del i verksamheten – på riktigt! Och kanske är det då läge att ge ert arbete med Agenda 2030 en välbehövlig översyn?

Vi på Aspekta hoppas att Agenda 2030 nu får sin rättmätiga revansch tack vare den dubbla väsentlighetsanalysen! Vill du ha råd eller stöd i genomförandet av din DMA eller kring strategisk integrering av en DMA och Agenda 2030 i företagets hållbarhetsstrategi? Aspekta hjälper gärna till!

Varmt välkommen att kontakta oss:

Martin Lucander

Martin Lucander

Konsult och partner