Var är svenskarna?

Folkemødet i Allinge på Bornholm är danskarnas motsvarighet till vårt Almedalen i Visby. På danskarnas sommarö Bornholm, runt hamnen i pittoreska fiskebyn Allinge, har danskarna på ett utmärkt sätt byggt upp ett imponerande årligen återkommande forum för samhällsdebatt och information under fyra dagar i mitten av juni.

När Bornholms Regionskommune 2011 bjöd in till det första Folkemødet var det med stor spänning. Skulle politikerna komma? Var det tillräckligt intressant för organisationer, föreningar och företag? Det blev succé direkt. I år, fem år efter starten, höll cirka 800 arrangörer nästan 3 000 seminarier med totalt 100 000 besökare, med en topp på lördagen med cirka 40 000 besökare.

Den största skillnaden mellan Allinge och Bornholm, förutom ölen och pølsen, är att partiledartalen inte är i fokus på samma sätt som i Visby. Eftersom Folkemødet arrangeras över endast fyra dagar blir det ett par partiledartal per dag vilka ligger insprängda under dagen på ett annat sätt än i det veckolånga Almedalen.

De dominerande ämnena under 2016 var ”Hälsa” ur ett brett perspektiv, följt av ”Transport, infrastruktur, energi”, ”Tillväxt, utveckling och investeringar” samt ”Demokrati och personligt engagemang”.

Det som annars slår en när man promenerar runt bland tälten och tittar i programmen är den mycket låga svenska närvaron. Vi lyssnade visserligen på svenskar hos Greater Copenhagen, Landskrona stad och Ystad hamn. Och inte minst i Nordens Telt, i regi av Norden i Fokus, där vi fick dagens kulmen med seminariet ”Hvordan er “Broen” mellem Danmark og Sverige?”.

För den som är intresserad av eller vill påverka utvecklingen i Danmark, nätverka och träffa danska beslutsfattare inom såväl politik som näringsliv är de fyra dagarna i Allinge på samma höga nivå som vårt Almedalen. Samtidigt märks det kvalitetsmässigt att Almedalen varit igång i snart 50 år, sedan Palmes tal på lastbilsflaket 1968, och Allinge i bara sex år.

Ambitionerna är fortsatt höga att utveckla Folkemødet och responsen från såväl danska politiker, organisationer och företag har hela tiden varit mycket stort. Gemytet är påtagligt och potentialen stor.

Men den fråga som klingar kvar när vi sitter på katamaranen på väg tillbaka till Sverige och Ystad är: Var är svenskarna?